Eén van de belangrijkste doelen tijdens onze roadtrip is te ontdekken hoe we op en dag willen wonen en leven. Blijven we de komende jaren reizen of creëren we ergens opnieuw een thuisbasis? En als we voor één plek kiezen, wordt het dan Nederland of zoeken we de zon op? Wat is het beste voor ons kind en waar ligt ons hart? Waar deze ontdekkingstocht ons ook heen leidt, we willen in elk geval bewuste, duurzame keuzes maken. Een leven in harmonie met onszelf betekent een leven in harmonie met de natuur.

 

Om inspiratie op te doen en hier meer over te leren bezoeken we mensen die op een alternatieve manier leven, duurzame projecten en communities die zich bezig houden met de dingen die ons intrigeren: eco-bouw, permaculture, natuurlijk ouderschap, natuurlijke energiebronnen.

 

Het eerste project dat we dit jaar bezoeken is Sunseed. Rijdend door het desolate semi-woestijngebied van Zuidoost-Andalusië, een uniek landschap in Europa, vallen we in zwijm voor het ruwe gebergte om ons heen. Dat gevoel wordt al snel aangedikt als we enthousiast rondgeleid worden over het terrein van Sunseed. Het gehuchtje waar het gevestigd is, was ooit volledig verlaten. Tot in de '80 een groep duurzame pioniers hier kwam en de paar huizen die er waren restaureerde.

 

Sunseed is een volledig off-grid project; er zijn geen gasleidingen, energie komt van zonnepanelen en het water uit een bron. Het doel van deze woon- en leergemeenschap is om kennis over duurzaam leven te creëren en te delen vanuit de praktijk. Tussen de amandelbloesems en sinaasappelbomen krijgen we uitleg over de voedseltuinen, de compost toiletten en het natuurlijke waterzuiveringssysteem. De acitiviteiten die we zien gebeuren op een heel relaxed tempo. Men heeft duidelijk passie voor het werk dat bij deze levensstijl hoort en aangezien we er niet geheel onbekend mee zijn, kunnen we die passie aardig invoelen. 

 

Terwijl Tijn het weilanden induikt achter een poes aan, leren wij hoe een solarcookergemaakt wordt van 'afvalmateriaal'. Een parabola van metalen spiegels leidt de hitte van de zon naar het midden waar het heet genoeg wordt om een waardig maaltje op te koken.

 

Iets verderop klinkt een prachtige fluit; die wordt gemaakt van de pitaplant die hier weelderig groeit. Deze plek is erin geslaagd om terug te gaan naar de basis en een ware oase te creëren. We voelen een groeiend enthousiasme binnenin; wie weet waar wij deze tools op een dag gaan toepassen.

 

De terrasheuvels waar Sunseed op gelegen is, staan vol met wilde bloemen en eetbare cadeautjes van de natuur. Dat is het resultaat van de grond ongecultiveerd laten. Er valt zoveel van de natuur te leren als we haar respecteren. En dat is de basis van deze community. Er is veel te ontdekken op dit kleine stukje paradijs; de zweethut, de leemhut, de kleine paadjes langs de rivier,... Tegen de tijd dat we afscheid nemen voelen we ons verrijkt met een boost van inspiratie en toffe contacten. En dat is precies wat we zoeken tijdens deze trip. Het antwoord op de vraag waar we blij van worden. In elk geval van dit soort plekken.

 

PS: Als je meer wilt weten over dit project: www.sunseed.co.uk.